Stiu ca in ziua de astazi totul se bazeaza pe click-bait in online, dar va asigur ca titlul este pe departe de asa ceva.
Pare greu de crezut, dar am avut curajul si nebunia de a cumpara o autorulota campervan online! Si asta pe ascuns, fara sa stie nevasta 🙂
Acum sa va povestesc:
In urma cu un an, prin februarie 2020 am reusit sa facem un vis sa devina realitate. Ne-am cumparat primul nostru campervan, un VW T5 cu cort popup. Asta s-a intamplat aproximativ cu doua saptamani inainte de primul “lock-down” – cu alte cuvinte pentru noi “la momentul potrivit” pentru ca incepand cu restrictiile impuse de pandemie (hoteluri inchise) tot mai multi s-au orientat spre acest hobby si cererea pentru astfel de vehicole a explodat, la fel si preturile. In 2020 doar in Germania s-au vandut cu peste 30% mai multe autorulote noi fata de anul trecut!
Dupa aproape un an si peste 30.000 km facuti cu campervan-ul nostru am decis ca TREBUIE sa facem un upgrade si sa ne luam o autorulota cu toate cele aferente inauntru gen baie, bucatarie, loc de stat si luat masa.
Campervan-ul nostru a fost ideal pentru excursii rapide, spontane dar este facut strict pentru a putea dormi in el, alte “activitati” precum gatitul si statul la masa aveau loc afara. Bun, asta nu este o problema cand vremea iti permite, dar nu tot timpul este soare si frumos si nu ne putine ori am fost pe vreme urata in camping si atunci simti limitarea unui campervan mic!
In plus cu un astfel de campervan esti oarecum dependend de locuri oficiale de camping, din cauza ca nu are WC / Baie / Dus.
Iar cum noi ne dorim sa stam cat mai liber, off-camping, sa fim independeti de locuri de camping am considerat ca acest upgrade este necesar. In plus trebuie luat in considerare ca o noapte petrecuta intr-un camping organizat costa in medie intre 25 si 45 EUR / noapte pentru o masina, 2 adulti si un copil. Preferam acei bani sa-i bagam in motorina si sa ne plimbam mai mult, iar acolo unde off-camping nu este posibil avem alternativa la parcari speciale pentru autorulote unde pretul pentru noapte este intre 5 si 15 EUR.
Iar pentru ca vrem sa exploram cat mai mult, sa mergem si pe drumuri mai inguste, virajate, prin munti, prin orase si pentru ca am fost foarte incantati de varianta “compacta” pe care am avut-o cu T5 am hotarat sa cautam o autorulota pana in maxim 6 metrii lungime.
Avand acest criteriu de maxim 6 metrii s-au restrans ceva ofertele dar sincer sa fiu sunt atat de multe variante si modele incat o iei razna cand incepi sa cauti pentru prima data un model care sa-ti placa. Care erau faine la exterior erau urate in interior si invers. Care erau faine si interior si exterior ca si design aveau aranjamentul nepotrivit pentru noi, de exemplu doar cu un pat in spate.
De ales si filtrat am avut in principiu intre doua stiluri de autorulote care ne-au placut: campervan sau semi-integrat. Pe langa astea doua mai sunt si autorulote alkoven (cele cu “cocoasa”) sau autorulote integrate.
Cele Alkoven sunt foarte practice pentru o familie de la 4 in sus, pentru ca ai 2 paturi fixe (in general) si loc mai mare dar au marele dezavantaj ca sunt foarte inalte (3m inaltime) si nu sunt usor de manevrat in trafic, pe autostrada opun rezistenta mare la vant, consuma mai mult ca si celelalte modele si sunt deobicei folosite strict in concediu. De aceea in medie gasesti alkoven cu kilometrii rulati foarte putini, chiar daca anul de fabricatie este mai vechi.
Despre cele integrate nu ne-am batut capul pentru ca sunt foarte scumpe in comparatie cu celelalte modele.
Revenind la alegerile noastre dintre un campervan si un semi-integrat am ales un campervan pentru urmatoarele avantaje:
- Latimea maxima 205 cm fata de 220-230 cm – mai ok de condus prin oras, drumuri inguste
- Izolatie mai buna pentru iarna
- Pret mai mic pentru varianta de interior ce ne interesa pe noi
- Foarte putine am gasit la semi-integrat cu 2 paturi fixe, adica unul in spate si unul sa coboare din tavan.
- Design-ul simplu de “autoutilitara” sau buz de transport de marfa
To be continued….