Autonomie Maxima cu WC Chimic

adaptor wc separare pentru wc chimic

Toti stim deja cea mai mare problema pe care o avem cand stam off-camping cu autorulota si nu este lipsa de electricitate, dimpotriva, este WC-ul Chimic sau mai bine spus: golirea wc-ului care se umple extrem de rapid.

WC-ul Chimic este singurul model intalnit in toate autorulotele si rulotele produse in serie. Mai se regaseste si in varianta portabila sub denumirea de Porta Potti, model care se regaseste in majoritatea campervan-urilor mici sau custom made.

Toate insa au nevoie de o substanta chimica care sa ajute la procesul de descompunere si reduce mirosurile neplacute. Folosind substante chimice in acest proces face ca golirea WC-ului sa fie posibila doar in locuri special amenajate. In Romania aceste locuri nu exista, decat in camping-uri.

Exista si substante bio care fac acelasi lucru dar nu atat de eficient si astfel ar fi posibil ca WC-ul sa fie golit in orice toaleta publica sau acasa in WC-ul propriu.

Acum sa revenim la problema noastra: ce facem cand suntem intr-un loc frumos, departe de civilizatie si ne bucuram de natura, insa nu putem sta mai mult de 2-3 zile fara sa ne deplasam si sa cautam o benzinarie, un local sau un WC public si sa ne rugam sa ne lase sa ne golim WC-ul ? Eu personal, de fiecare data cand ma gandesc ca trebuie sa fac asta imi imaginez mirarea si expresia celor pe care trebuie sa-i intreb daca pot sa-l golesc WC-ul la ei. O experienta deloc placuta, pe care eu am cautat cu orice pret sa scap de ea!

Ce variante avem?

Intotdeauna unde exista probleme sau dificultati apar si solutii si aici nu avem deloc vreo exceptie de la regula. Solutii ar fi mai multe insa vreau sa ma rezum la cea mai populara si anume WC-ul cu separare.

Se numeste “cu separare” sau WC uscat pentru ca separa partea lichida de cea solida. Exista astfel in aceste tipuri de WC doua compartimente separate, unul care aduna urina si unul pentru treaba mare.  Si ele se impart in mai multe tipuri: cu compost sau fara.

Vorbim acum despre cele fara compost, adica fara rumegus sau alte adaosuri pentru ca eu personal nu le gasesc utile si in plus nu mi-am imaginat ca vreodata sa fiu capabil sa “scormonesc” cu lopatica dupa treaba mare dupa o perioada de timp.

Cele fara compost au in loc de rumegus un recipient cu o punga, care retine treaba mare. Cand punga se umple, dupa multe utilizari, se inchide si se arunca in orice tomberon de gunoi.

Asadar pe langa faptul ca durata de utilizare este extrem de mult prelungita, nu mai esti nevoit sa cauti locuri speciale pentru golirea WC-ului si o poti face oriunde gasesti un tomberon de gunoi.

Dezavantaje ?

Daca ai o rulota sau autorulota de serie inseamna ca trebuie sa renunti complet la WC-ul actual si sa instalezi pe cel cu separare. Asta implica costuri aditionale si munca pe care nu toti sunt dispusi sau stiu sa o faca.

Costul de achizitie al unui astfel de WC este foarte mare. Preturile incepand de la 700 EUR in sus.

Alternative?

Pentru ca nu am fost pregatit sa schimb cu totul WC-ul chimic de la Thetford ce-l aveam deja in campervan si pentru ca pretul total la care as fi ajuns cu schimbarea sarea lejer de 1200 EUR am zis sa caut mai departe si asa am vazut la intrunirea de autorulote din Austria la care am participat, o solutie absolut geniala si o rezolvare la problema mea: transformarea wc-ului chimic in unul cu separare. 

Aceast adaptor iti transforma simplu si rapid WC-ul chimic in unul cu separare si asta la un pret extrem de mic.

Astfel ai urmatoarele avantaje:

  • nu trebuie sa investesti peste 1.000 EUR in schimbarea totala a WC-ului
  • scapi de mirosurile neplacute din caseta de WC, mai ales vara cand este cald orice WC chimic MIROASE.
  • Mult mai usor sa nimeresti “unde trebuie” avand in vedere ca diametrul recipientului este de 3 ori mai mare ca cel al WC-ului chimic.
  • economisesti apa pentru ca nu mai este nevoie sa tragi apa dupa folosirea wc-ului
  • nu mai ai nevoie de solutii chimice sau de alt fel.
  • poti sa golesti continutul in orice pubula de gunoi.
  • autonomie maxima, practic “infinita” cu aceasta solutie, stai cat vrei departe de civilizatie fara sa verifici stresat cand se umple wc-ul
  • functioneaza cu majoritatea modelelor de la Thetford si Porta Potti

Cum functioneaza?

Adaptorul se monteaza pe interiorul WC-ului actual si poate fi oricand scos. Apoi se pune recipientul de colectare pentru treaba mare si punga.

Dupa folosire se inchide punga, si se arunca la gunoi sau daca nu avem gunoi in apropiere se stocheaza undeva afara, nu recomand depozitarea inauntru pentru ca miroase. Este exact acelasi proces ca si la caini cand mergem cu ei la plimbare si strangem dupa ei. Pungile sunt chiar cele folosite la caini de dimensiuni mari.

Caseta de la WC-ul chimic este folosita in continuare pentru retinerea urinei. Pentru ca in caseta acum se colecteaa doar urina, aceasta nu mai miroase si nici nu se umple atat de rapid. In plus urina din caseta, poate fi golita in natura. Urina este bogata in nitrogen si fosfor si este folosita din totdeauna ca si ingrasamant pentru plante.

Eu personal sunt foarte multumit de produs si pentru ca am considerat ca este ceva foarte util comunitatii de vanlife in off-camping, am decis sa discut cu Cristian de la Simplaris Campervans si impreuna o sa producem aceste adaptoare in Romania pentru urmatoarele WC-uri Chimice:

Dometic CT3000 / CT4000
972 / 976
Thetford C2 / C3 / C4
C200
C220
C250
C260
C400
C500
Porta Potti 145 / 345
165 / 365
335
XGL
565
145 / 345
165 / 365
235 / 245 / 265
335
465

Ca sa vezi ce model de WC ai trebuie sa te uiti acolo unde se afla caseta de la WC si o vezi o astfel de eticheta.

Pe langa modelele de mai sus o sa vrem sa facem template-uri si pentru altele si asta o putem face usor la Campervan Fest si aici am aprecia ajutorul vostru. Daca ai alt WC decat cel din lista si esti prezent la fest, ne-am bucura sa putem sa facem si pentru acel model un adaptor.

Cat costa si de unde pot cumpara?

Pretul pentru adaptor + recipient + 10 pungi este 150 lei

Comenzile se pot face pe email Adrian@Ferenczik.ro sau Whatsapp +40761333491

Livrarea se face oriunde in Romania prin Fancourier si costul va fi de 20 lei cu tot cu ramburs in cont.

Feedback

Mi-ar placea sa aud parerile voastre.

Ai avut si tu probleme in off-camping cu WC-ul?

Cum ai solutionat pana acum?

Orice feedback este binevenit!

adaptor wc separare pentru wc chimic adaptor wc separare pentru wc chimic adaptor wc separare pentru wc chimic

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x